El Paper del Blogs en la Comunicació

Posted: Juny 19, 2012 in Uncategorized
Etiquetes: , ,

Amb tota la situació que estem vivint en aquests moments, i la incertesa del que pugui succeïr en el futur, són moltes les veus que intenten analitzar i buscar respostes i solucions, i perquè no, intentar fer aflorar tota aquella informació que els poders fàctics intenten anagar. Es per aquest motiu que torna a sorgir el debat etern, de la credibilitat de segons quines fonts d’informació. La opisició entre els mitjan de comunicació tradicionals i les noves plataformes d’opinió com són els Blogs.

Image

L’objectivitat ha estat sempre un argument al que s’ha agafat la professió periodística i els mitjans de comunicació més tradicionals, per reclamar un prestigi i una credibilitat, que es denega als Blogs, precisament perquè qualsevol te la possibilitat d’expressar la seva opinió.

Així doncs, com diu Lara Tíscar, depèn de l’autor, la qualitat de les informacions donades, i en la línia d’autors com C. Wright Mills, reconeix la impossibilitat de poder ser objectius, ja que només el fet de la presència d’un autor, amb la seva motxilla plena de prejudicis, experiències anteriors, ideologies…. ja impossibilita aquesta plena objectivitat. Valora la subjectivitat, però acompanyada d’honestedat i transparència. Per tant, és necessària una certa proximitat i empatia de l’autor amb allò que està analitzant, buscant un punt mig entre la ingenuïtat de pensar que es pot assolir una neutralitat científica i l’escepticisme i pensar que tot és vàlid.

El periodisme empresarial,  necessita atribuir aquesta suposada objectivitat als mitjans tradicionals, per poder treure’n un rendiment econòmic, agafant-se a l’efecte educatiu i de veritat absoluta que creuen que provoquen en la societat que els consumeix. En canvi, tal i com expressa l’article, La Violència en la Mirada d’autors varis, no es tant important fixar-se en els efectes socials dels mitjans de comunicació com ens els usos que es fa d’aquets mitjans, ja que les persones tenen criteri i capacitat crítica per poder crear la seva pròpia opinió.

Per tant d’aquí la grandesa dels blogs, que permet obtenir diferents visions i opinions, que si es fan amb responsabilitat i transparència, ajuden a la persones a entendre el que passa a la nostra societat, però sempre amb llibertat. Aquesta concepció enllaça amb les teories que es basen en la intersubjectivitat i autors com Habermas, que parla de la importància de la interacció entre els individus, perquè tots tenen capacitat per poder efectuar un anàlisis i elaborar la seva pròpia opinió, i del diàleg d’aquestes diferents visions, i la interpretació que un en fagi, considera que és la manera d’apropar-se més a aquesta anhelada objectivitat. Per tant la subjectivitat és un element més a tenir en compte alhora de poder elaborar un discurs concret, i per tant els blogs, com a plataforma que dona veu a qualsevol individu, se’ls ha de considerar igual de Vàlids que els mitjans tradicionals, amb la mateixa credibilitat i perquè no, igual de periodístics.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s